De uitdaging

Het opdrijven van het cruiseschip MS Costa Concordia wordt beschreven als de meest complexe en grootste wrakberging ooit. Het schip zonk op 13 januari 2012 voor de kust van het Italiaanse Isola del Giglio. Het 114.500-tons wrak lag op zeer steile granieten rotspunten en dreigde te breken door hoge golven en ‘Halloween storms’ op de Middenlandse Zee. Hierdoor zouden duizenden tonnen ernstige vervuiling en afval in natuurreservaten terecht kunnen komen. De berging vereiste de grootste toewijding, veiligheid en technische bekwaamheid. Tijdens een openbare aanbesteding werden het Amerikaanse TITAN Salvage (Ardent Global) en het Italiaanse Micoperi geselecteerd voor de klus. Het wrak werd in juli 2014 opgedreven en succesvol weggesleept naar de Port of Genova. Daar wordt het wrak gesloopt en gerecycled.

Omvang:

  • MS Costa Concordia: 114.500 ton, ca. 290 m lang, 36 m breed en 55 m hoog
  • Gebruikt: 33.000 ton staal (4x de Eiffeltoren) en 18.000 kuub cement
  • Grootste constructie: blistertank van 1.500 ton en 11 verdiepingen hoog
  • Ingezet: 22 schepen, 12 supportvessels voor sleep, 8 barges en kraanschepen
  • Aantal personen: 15-50 experts, 1.200 engineers en 500 duikers (22.000 duiken)
  • In uren: 48.000 uur engineering, > 50.000 uur ROV-video en 30.000 uur duikwerk

Onze werkzaamheden

Voor het roteren en opdrijven van het wrak werd gebruik gemaakt van de nieuwste bergingstechnieken en een hightec ballast control system. Het ballast control system werd gebruikt voor de digitale (draadloze) aansturing en monitoring van alle systemen, control rooms, schepen en constructies, tijdens het roteren, opdrijven en wegslepen van het wrak. Walhout Civil leverde een breed scala aan diensten van surveyondersteuning tot engineering van subsea materieel, offshore control rooms, leidingsystemen en het ballast control system.

Onze werkzaamheden: engineering, detaillering en commissioning van diverse (staal)constructies, subsea monitoring systems en het ballast control system. Assistentiewerkzaamheden in Italië gedurende diverse operaties, bergings-, offshore- en duikwerkzaamheden, parbuckling (rotatie) en de refloat (opdrijving) operatie.

Articles & News